LinkedIn profiel tips

LinkedIn profiel tips: hét ultieme stappenplan om je profiel te verbeteren

LinkedIn profiel tips – In dit artikel geven we concrete tips hoe je jouw LinkedIn profiel kunt verbeteren. SocioMerce is hét gespecialiseerde LinkedIn lead generation bureau van Nederland. Bij SocioMerce werken we voor tientallen opdrachtgevers, wij zijn constant bezig met het optimaliseren van LinkedInprofielen en het genereren van salesafspraken. Hierdoor weten wij als geen ander hoe je een LinkedIn-profiel kunt verbeteren.

We hebben de belangrijkste succesfactoren en tips voor je op een rij gezet. Volg dit stappenplan om je LinkedIn profiel te verbeteren. Veel leesplezier!

Inhoud

Algemene LinkedIn profiel tips​

Ik zou graag beginnen met enkele veelgemaakte ‘fouten’ of beter gezegd, verbeterpunten voor je LinkedIn profiel die we heel vaak langs zien komen.

Ervaring zonder logo

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat jouw werkervaring en opleiding gelinkt zijn aan een LinkedIn pagina. Het icoon hiernaast komt je wellicht bekend voor. Als jouw werkervaring of opleiding aan een niet bestaande LinkedIn pagina is gelinkt, dan zie je dit symbool in plaatst van het logo van je school of bedrijf.

Ervaring zonder LinkedIn pagina
Het logo als er geen LinkedIn pagina aan je werkervaring is gekoppeld.

Je profiel linken aan een LinkedIn pagina is heel eenvoudig en zorgt ervoor dat je LinkedIn profiel er veel verzorgder uitziet. Ga binnen je LinkedIn profiel naar het betreffende item, en klik rechts op het potlood. Vervolgens verschijnt er een overlay in je scherm. Je gaat naar ‘Bedrijfsnaam’ (of als je een school wil koppelen naar ‘Onderwijsinstelling’). Als je de naam die er nu staat weghaalt en opnieuw begint met typen, dan verschijnt er als het goed is een dropdownmenu. Je selecteert het juiste bedrijf, en je zult zien dat er nu ook een bedrijfslogo naast je ervaring komt te staan.

Zet de ‘creator mode’ aan

  • De creator mode is door LinkedIn in het leven geroepen om leden die veel posten de mogelijkheid te geven zich als influenceer te presenteren. Normaal gesproken is LinkedIn vooral een tool om te netwerken met professionals die je kent. Wil je echter veel posten en meer aandacht krijgen op LinkedIn, dan is het een absolute aanrader om de creator mode aan te zetten.

Enkele voordelen van de creator mode zijn:

  • LinkedIn leden kunnen je ook volgen zonder dat ze direct een connectie hoeven maken.
  • Je kunt een link aan je profiel toevoegen, bijvoorbeeld naar je website of Calendly.
  • Onderzoek toont aan dat wanneer je post je sneller meer bereik krijgt.
  • Je krijgt een extra sectie bovenin je profiel genaamd ‘Uitgelicht’ (in het Engels ‘Featured’). Hier kun je bijvoorbeeld je best presterende LinkedIn posts plaatsen, of een link en afbeelding naar een goede case. Er is ruimte voor 3 uitgelichte links, posts, afbeeldingen of video’s.

Hoe zet je de creator modus aan? Dat is heel eenvoudig. Ga naar je profiel. Hier staat dit direct duidelijk aangegeven. Je kunt het met één klik activeren. Bekijk ook het screenshot hieronder.

Creator modus LinkedIn aanzetten

Voeg een link toe aan je LinkedIn profiel

Bovenin je profiel kun je een prominente link plaatsen. Let op! Dit kan alleen als je de creator mode hebt geactiveerd. De optie om de link toe te voegen verschijnt dan automatisch bij je persoonlijke settings. Klik op het potlood rechtsboven je bedrijfsnaam en opleiding. Er verschijnt dan een popup met als title ‘Introductie bewerken’. Als je vervolgens helemaal naar beneden scrolt kun je een webadres en linktekst toevoegen.

Website toevoegen LinkedIn profiel

Extra taal aan je LinkedIn profiel toevoegen

Ik krijg regelmatig de vraag of het profiel in het Engels of in het Nederlands moet worden geschreven. Ik zou geen keuze maken, maar gewoon een Engels en Nederlands profiel aanmaken. Dit is eenvoudig te realiseren. Rechtsboven staat een knop “Profiel toevoegen in een andere taal”. De rest wijst zich vanzelf.
Taal aan LinkedIn profiel toevoegen

De URL van je LinkedIn profiel optimaliseren

Het is een kleine moeite, dus moet je absoluut even doen. In de screenshot hierboven zie je ook de optie “Openbare profiel en URL bewerken”. Hier kun je de URL van je LinkedIn profiel aanpassen. Standaard staat hier altijd een hele reeks getallen in. Hier kun je dit eenvoudig weghalen. Mijn URL ziet er als volgt uit www.linkedin.com/in/rickdevlieger. Het is mooier, ziet er professioneel uit, en helpt een klein beetje voor de vindbaarheid in de zoekmachines.

Je teksten vanuit het juiste perspectief schrijven

Je LinkedIn profiel is jouw visitekaartje richting je doelgroep. Bedenk als je jouw LinkedIn profiel wil verbeteren dus eerst goed wie je doelgroep is. Zoals ik het zie zijn er drie verschillende redenen waarom mensen op LinkedIn zitten:

  1. Heb je LinkedIn om een (nieuwe) baan te vinden. Je doelstelling is dan dat je jezelf wil profileren richting potentiële werkgevers.
  2. Of je gebruikt LinkedIn om nieuwe klanten te werven. Iedere moderne salesmanager zet LinkedIn tegenwoordig in voor koude acquisitie en om salesafspraken te genereren. Als dit je doelstelling is, dan moet je laten zien wat jouw meerwaarde voor potentiële klanten is.
  3. Een derde reden waarom mensen op LinkedIn zitten is om nieuwe medewerkers te werven. Als jouw doelstelling recruitment is, zorg dat je LinkedIn profiel duidelijk weergeeft dat je een fijne werkgever hebt.

Hieronder zullen we het nog een paar keer herhalen, want dit is echt een van de belangrijkste tips die je altijd in je achterhoofd moet houden terwijl je jouw LinkedIn profiel verbetert. Onze opdrachtgevers hebben eigenlijk altijd als doelstelling om nieuwe klanten of nieuwe medewerkers te vinden, maar vaak zijn de teksten op hun LinkedIn profiel nog geschreven voor het vinden van een nieuwe baan.

Tekst opmaken in je LinkedIn profiel

Soms is het leuk om bijvoorbeeld tekst cursief of dikgedrukt te maken. Ik zie dat dit bijvoorbeeld vaak gedaan wordt in de elevator pitch in je introductie. Nu kun je op LinkedIn geen tekst opmaken. Er is echter een eenvoudige manier om hier omheen te werken. Op deze website kun je de tekst schrijven die je wil plaatsen. Copy/paste de tekst op de juiste plek op je profiel, en je hebt de tekst opgemaakt.

Contactgegevens invullen

Zorg ervoor dat je contactgegevens zijn ingevuld en up-to-date zijn. Vaak hebben onze opdrachtgevers hun eigen mobiele nummer niet in hun profiel staan. Een gemiste kans. Als je iemand benadert moet je hem of haar natuurlijk wel de mogelijkheid geven je te bellen.
Contactgegevens toevoegen in LinkedIn is heel eenvoudig, maar je moet het wel even weten te vinden. Ga naar je profiel, en direct onder de kopregel staan je contactgegevens. Als je hier op klikt, dan staat rechtsboven een potlood. Als je hier op klikt, dan kun je de contactgegevens aanpassen of aanvullen.

Contactgegevens in LinkedIn aanpassen
LinkedIn profiel tips: contactgegevens aanpassen.

LinkedIn profiel tip: de ideale profielfoto

De foto is natuurlijk het eerste wat bezoekers van jouw LinkedIn profiel zien. Nu ben je natuurlijk wie je bent, maar er zijn wel dingen waar je rekening mee kunt houden. Met iedere iPhone kun je tegenwoordig een hele aardige foto maken, als je het echt serieus wil aanpakken dan huur je een keer een fotograaf in.

Los van wie de foto maakt hebben we de volgende learnings voor je. Naar onze ervaring moet een foto er vooral voor zorgen dat je betrouwbaar en likable -sympatiek in normaal Nederlands- overkomt. Volgens o.a. Yuval Harari is likability is een van de belangrijkste factoren van succes in het bedrijfsleven. Dat is ook onze ervaring, onze succesvolste klanten hebben één ding gemeen, op de foto komen ze betrouwbaar over (in het echt ook trouwens ook :-).

Een tip die wij vaak geven is ook goed te kijken naar de doelgroep die je benadert. Probeer die te spiegelen! Wil jij iets verkopen aan directeuren van basisscholen, probeer je dan een beetje te kleden als een basisschool directeur (overhemdje, nette haren, vriendelijke lach). Zoek je de connectie met hippe marketingdirecteuren, dan kun je bij wijze van spreken zelfs een pet en zonnebril opzetten. Als je doelgroep CFO’s zijn, dan zou ik zeker een stropdas omdoen.

LinkedIn profiel tips: wat moet je niet doen op je foto?

Wat niet te doen? Vermijd vakantiefoto’s en foto’s die te donker zijn. Zorg ook voor een goede achtergrond, bijvoorbeeld een bosje of een leuk behang. Vermijd een witte muur, want dat maakt foto’s vaak erg flets.

Op LinkedIn zie je mensen soms de raarste capriolen uithalen om hun foto te laten opvallen. Naar onze mening is dit niet altijd positief. Je prospects kunnen je zien als de volgende zelfbenoemde LinkedIn-goeroe, wat vaak eerder tegen je werkt dan dat het helpt. Mensen willen met andere interessante mensen linken en niet met iemand die alleen met je linkt om er zelf beter van te worden.

LinkedIn profiel tip: schrijf de perfecte headline / kopregel

Wanneer je iemand uitnodigt op LinkedIn zien ze naast de profielfoto als eerste je headline. In het Nederlands noemt LinkedIn dit ‘kopregel’. Dit is de belangrijkste zin van je LinkedIn profiel, dus hier kun je het beste even goed over nadenken.

Wij adviseren meestal om als eerste de functietitel in de kopregel neer te zetten. Nu werken wij vaak voor directeuren en mensen met een senior profiel. Als je nog geen fancy titel hebt dan kun je overwegen om deze niet als eerste te noemen. Je kunt ook je manager vriendelijk aankijken en vragen of je jouw functietitel een beetje mag verfraaien. Na de functietitel raden we het ook aan om altijd je bedrijfsnaam in de kopregel te benoemen. Zorg er wel voor dat je dit zo kort mogelijk weergeeft, zodat er ruimte overblijft voor je ‘pay-off’. De bedrijfsvorm (B.V.) kun je weglaten, dat interesseert een prospect niets en is ouderwets.

Na je functietitel geven wij als tip om een sterke pay-off neer te zetten. In deze pay-off geef je aan wat je voor potentiële klanten kunt betekenen. Zet jij je LinkedIn profiel vooral voor recruitment in, dan kun je na je functie en bedrijfsnaam het beste iets neerzetten wat te maken heeft met jullie employee branding.

Hieronder enkele voorbeelden hoe je een goede kopregel op je LinkedIn profiel kunt opbouwen.

LInkedIn profiel tips: voorbeeld van kopregels die wij goed vinden werken bij sales
“{funcitietitel} bij {bedrijfsnaam} – expert in {dienstverlening} voor {doelgroep 1} & {doelgroep 2}”

of “{funcitietitel} bij {bedrijfsnaam} – ik help bedrijven in {doelgroep 1} & {doelgroep 2} bij {dienstverlening}”

Uiteraard zijn we marketeers, dus -als je product zich er voor leent- maak er iets gezelligs of aansprekends van. Dit komt dus b.v. neer op:

“Algemeen directeur bij Cloud & Co – expert in cloudoplossingen voor retail en logistiek”

of “Strategy & Innovations bij Bloemeninjebedrijf.nl – ik fleur bedrijven en winkels op met de mooiste bloemen”.

of “Strateeg bij Autobedrijf de Vries > ik help bedrijven in de zakelijke dienstverlenging slimmer te leasen”.

Het is momenteel in de mode om ook een emoticon toe te voegen aan je kopregel. Je zou als je met clouddiensten werkt een wolkje kunnen toevoegen. Als je bij een autobedrijf werkt een auto. Werk je met bloemen… je raadt het al…

Zelf had ik vroeger altijd een raket in mijn kopregel staan. Maar toen iedereen dit ging doen heb ik hem weer weggehaald. Nu het ik een ‘conversational’ praatballonnetje toegevoegd.

Zorg er verder voor dat de kopregel goed leesbaar blijft. Het gebruik van speciale karakters helpt hier vaak bij. Zelf gebruik ik vaak de volgende tekens: – | & >. Dat kun je in de voorbeelden hierboven ook zien. Door een karakter na de bedrijfsnaam te plaatsen wordt duidelijk aangegeven waar de nieuwe zin (de pay-off) begint. We hebben ook veel opdrachtgevers die meerdere bedrijven hebben of bij meerdere bedrijven werken. Dan adviseer ik om de bedrijfsnamen bijvoorbeeld te scheiden door een pipe (|).

We hebben ook nog één LinkedIn profiel tip over wat je niet met de koptekst moet doen. We adviseren vaak om functies als ‘Sales manager’ of ‘Account manager’ niet te gebruiken in de koptekst. Het ligt er dan wel heel dik bovenop dat je iemand benadert omdat je iets wil verkopen, en dit kan mensen ervan weerhouden om je connectieverzoek aan te nemen.

LinkedIn profiel tip: LinkedIn banner

Bovenin je LinkedIn profiel kun je over de gehele breedte een banner toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je profiel in één keer meer aangekleed is. De visuele ondersteuning van jouw ervaring, kennis en boodschap zorgt voor een professionele uitstraling.

Wij raden zeker aan om een goede banner toe te voegen, ook hiervoor hebben we enkele tips. Je kunt ervoor kiezen om hier tekst in toe te voegen, je logo of een afbeelding. Ook hiervoor geldt dat je eerst moet bedenken welke doelgroep je wil aanspreken. Zelf heb ik op het moment van schrijven ervoor gekozen om het logo van ons bedrijf er in te zetten en een aansprekende vraag toe te voegen. Ik heb ervoor gekozen om geen afbeelding te gebruiken, omdat het anders te druk zou worden.

Enkele tips voor de LinkedIn banner die goed werken.

Als je wil aantonen aan prospects dat je bij een groot bedrijf werkt zou je ervoor kunnen kiezen om de foto van de buitenkant van het kantoor te tonen. Een foto van alle medewerkers van het bedrijf doet het ook altijd goed.

  • Doe je innovatieve dingen met IoT is het misschien interessant om een slim apparaat in je banner te verwerken.
  • Werk je graag voor boerderijen, verwerk dan een mooie foto van een Hollands landschap in je LinkedIn banner.

Formaat LinkedIn banner

Canva geeft als standaard formaat voor de LinkedIn banner 1584 x 396 pixels. Dit formaat past perfect, waardoor je afbeelding niet wordt uitgerekts of afgesneden.

Hieronder zie je de banner die ik momenteel op mijn LinkedIn profiel gebruik.

Voorbeeld banner LinkedIn
LinkedIn profiel tips: deze banner past precies bovenin je profiel. De vraag staat precies boven mijn foto.

LinkedIn profiel tip: profielonderdelen toevoegen (basis)

Bovenaan je LinkedIn profiel vind je een knop waarmee je profielonderdelen kunt toevoegen. Zorg ervoor dat je in ieder geval de ‘kern’ en de ‘aanbevolen’ onderdelen (zoals LinkedIn ze noemt) zoveel mogelijk invult. We gaan de belangrijkste opties hieronder een voor een af.

Profielonderdeel toevoegen LinkedIn profiel
LinkedIn profiel tips: via bovenstaande knop kun je eenvoudig profielonderdelen toevoegen.

Opleiding toevoegen

Uiteraard vul je je opleiding in. Echter is het net als bij een CV, waarbij het op een gegeven moment in je carrière echt niet meer interessant is welke lagere- of middelbare school je hebt gevolgd. Een relevante cursus bij een gerenommeerd instituut zou ik dan weer wel toevoegen. Zorg ervoor dat je je belangrijkste opleiding ook rechtsboven in je profiel toont. Dit doe je door op het potlood rechtsboven in je profiel te klikken (zie screenshot). Vervolgens kun je de opleiding kiezen die je wil tonen en het vinkje “Opleiding weergeven in mijn introductie” aanzetten.

Je kunt de volgorde van de opleidingen rangschikken door in je LinkedIn profiel naar je opleiding te gaan en op het potloodje rechtsboven te klikken.

Zoals bij alle onderdelen op je LinkedIn profiel raden we aan om ook netjes de omschrijving e.d. in te vullen. Dit zie je terug op je profiel, waardoor hij direct meer gevuld is. Bedenk altijd wie dit straks gaat lezen. Is dit een potentiële werkgever of een klant? Pas hier je verhaal op aan!

Opleiding rangschikken LinkedIn profiel
Klik op het potlood om de opleiding rechtsboven toe te voegen of aan te passen.

Functie toevoegen

Uiteraard voeg je al je relevante functies toe. Ben je al wat verder in je carrière, dan kun je de bijbanen tijdens je middelbareschooltijd uiteraard laten zitten. Ook hiervoor geldt dat je altijd netjes de omschrijving toe moet voegen. Dit geeft je LinkedIn profiel meer ‘body’. Vergeet ook het perspectief niet. Voor wie schrijf je dit? Schrijf je het om potentiële klanten te werven, vertel dan wat je voor ze kunt betekenen.

Vaardigheden toevoegen

Vaardigheden toevoegen is heel belangrijk. Vul hier zowel je professionele vaardigheden in (b.v. ‘management’, ‘project management’, ‘consultatieve selling’, ‘marketing strategie’ etc. Dit zijn meer ‘soft skills’. Daarnaast kun je meer harde skills toevoegen, zoals talen die je spreek, programmeurtalen die je beheerst, of programma’s waarmee je kunt werken. Je netwerk kan vervolgens per vaardigheid aangeven of ze het hier mee eens zijn. LinkedIn noemt dit ‘onderschrijven’. Om je geloofwaardigheid te vergroten doe je er goed aan als je vaardigheden hebt toegevoegd wat vrienden of collega’s te vragen deze te onderschrijven.

LinkedIn profiel tips: profielonderdelen toevoegen (aanbevolen)

Naast de kernonderdelen van je LinkedIn profiel raadt LinkedIn je ook aan enkele andere onderdelen toe te voegen. Dit zijn:

  • Uitgelicht item toevoegen
  • Licenties en certificaten toevoegen
  • Cursussen toevoegen
  • Aanbevelingen toevoegen

Uitgelichte items toevoegen

In je LinkedIn profiel kun je prominent content extra onder de aandacht brengen. LinkedIn noemt dit  ‘Uitgelichte items’. De meeste LinkedIn gebruikers die dit aan hun profiel toevoegen kiezen ervoor om enkele posts / bijdragen uit het verleden te selecteren. Nadat je deze hebt geselecteerd kun je de volgorde nog aanpassen. Zorg ervoor dat je drie posts selecteert, en dat degene die je het meest onder de aandacht wil brengen aan de linkerkant zet.

Naast posts kun je ook voor afbeeldingen kiezen. Zo kun je b.v. je diensten extra onder de aandacht brengen.

Licenties en certificaten en cursussen toevoegen

In dit onderdeel van je LinkedIn profiel kun je aanvullende opleidingen toevoegen. In het onderdeel daaronder kun je cursussen aan je profiel toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld ook een Google certificaat zijn. Persoonlijk vind ik dit niet het belangrijkste onderdeel van het LinkedIn profiel, maar ik kan mij voorstellen dat het voor sommige beroepen/functies relevant en interessant kan zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om dit onderdeel niet op je LinkedIn profiel te zetten, maar dit gewoon aan het onderdeel ‘Opleidingen’ toe te voegen. Dan kun je het instituut ook bovenaan in je profiel tonen mocht je dat graag willen.

Aanbevelingen toevoegen

In tegenstelling tot cursussen en certificaten raden wij iedereen absoluut aan om aanbevelingen aan zijn of haar profiel toe te voegen. Via dit onderdeel kun je personen waar je mee gelinkt bent direct uitnodigen om een aanbeveling te schrijven. De aanbevelingen worden onderaan op je LinkedIn profiel getoond.

Misschien heb je wel eens van de beïnvloedingsstrategieën van Cialdini gehoord? Twee van de belangrijkste manieren om iemand te overtuigen zijn autoriteit en sociale bewijskracht. Als iemand met een mooie functie jou van harte aanbeveelt, zitten beide elementen hierin. Enkele sterke referenties zeggen meer dan 1000 mooie woorden die je zelf hebt opgeschreven.

Dus, heb je een tevreden klant of fijn met iemand samengewerkt, vraag deze persoon dan vriendelijk om een aanbeveling te schrijven. Dit is echt een van de belangrijkste LinkedIn profiel tips die we voor je hebben.

Aanvullende profielonderdelen toevoegen

We hebben nog een aantal LinkedIn profiel tips voor je. Onder ‘Aanvullend’ kun je nog veel meer profielonderdelen toevoegen. Voeg hier bijvoorbeeld de talen toe die je spreekt, of de artikelen die je hebt geschreven. Doe dit echter alleen als het echt iets toevoegt aan je profiel. Iedereen spreekt Nederlands en Engels, dus dit heeft niet heel veel toegevoegde waarde om toe te voegen. Spreek je echter vloeiend Arabisch, Duits of Chinees dan zou ik het zeker benoemen.

Je kunt hier ook je ervaring als vrijwilliger en je projecten toevoegen. Neem voor jezelf echter in overweging of je dit onderaan je profiel wil terug laten komen, of dat je het beter gewoon bij je werkervaring erbij kunt zetten.

Zelf heb ik enkele artikelen toegevoegd. Als je goed kijkt om mijn profiel, dan zie je deze er nu ook tussen staan 🙂

Hopelijk heb je veel aan deze LinkedIn profiel tips. We vinden het altijd leuk als je SocioMerce volgt op LinkedIn. Mochten we je kunnen helpen bij het uitvoeren van je LinkedIn strategie, dan weet je ons te vinden!

Meer artikelen over LinkedIn:

LinkedIn
WhatsApp
Twitter
Facebook

Geef een reactie