Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een adverteerder alleen betaalt bij behaald resultaat. Een adverteerder meldt zich aan bij een affiliatenetwerk. Bij dit netwerk zijn duizenden websites aangesloten. De website kan zich aanmelden bij de adverteerder en vragen of hij de adverteerder mag promoten. Als dit het geval is, dan krijgt de website toegang tot het advertentiemateriaal van de adverteerder. De website kan dit materiaal op zijn website plaatsen.

Als het materiaal op de website  is geplaatst, en er gaan bezoekers naar de adverteerder verdient de website nog niets. Pas als een van de bezoeker een transactie bij de adverteerder genereert, krijgt de website een commissie. Deze commissie ligt meestal een stuk hoger dan wanneer hij bijvoorbeeld alleen per klik betaald zou krijgen. Als de website goede bezoekers doorstuurt naar een adverteerder kan hij dus meer verdienen met affiliate marketing dan bijvoorbeeld met Google Ads. Het voordeel van de adverteerder is dat hij alleen per transactie hoeft te betalen. Meestal is dit een percentage van de omzet. Als adverteerder weet je met affiliate marketing dus vooraf hoeveel je per transactie kwijt bent. Als het goed is maakt de adverteerder dan alsnog winst op het product dat verkocht wordt, dus hoe meer transacties er via affiliate marketing binnenkomen bij de adverteerder, hoe beter.

Voorbeelden van affiliates

Hierboven heb ik het voor het gemak over websites, maar eigenlijk kan iedereen die bezoekers door kan sturen naar een adverteerder zich aanmelden bij het affiliateprogramma van een adverteerder. Daarom worden de mensen die adverteerders promoten vaak aangeduid met het woord affiliate. Een affiliate kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een modeblog die een webwinkel die kleding verkoopt promoot
  • Een vergelijkingssite die verzekeringen vergelijkt
  • Een studentenblad met een groot e-mailbestand waarmee hij studentenreizen promoot voor adverteerders
  • Een bannernetwerk waarin advertenties van diverse adverteerders geplaatst kunnen worden
  • Een populaire Twitteraar die bezoekers via tweets wijst op de aanbieding van een adverteerder
Hieronder hebben we schematisch weergegeven hoe Affiliate Marketing in zijn werk gaat.
Affiliate Marketing

Affiliate marketing begrippen

Als een adverteerder zich bij een affiliatenetwerk aansluit, dan noem je de campagne die hij start vaak een affiliateprogramma. Dit wordt ook wel eens ‘de campagne’  genoemd. Websites kunnen zich bij het affiliateprogramma aanmelden.

Starten met Affiliate marketing

Zoals ik hierboven al uitlegde zijn er bij affiliate marketing meestal drie partijen betrokken.

  1. De affiliate – degene met een website of ander online medium die geld wil verdienen
  2. De adverteerder – de webshop die producten wil verkopen doormiddel van affiliate marketing
  3. het affiliatenetwerk – het netwerk dat de techniek en samenwerking tussen affiliates en adverteerders faciliteert. 

Als je dus wil starten als affiliate of als adverteerder is het makkelijkste om je aan te melden bij een affiliatenetwerk. Er zijn in Nederland meerdere grote, professionele, netwerken met elk enkele duizenden adverteerders en vele tienduizenden affiliates. Veel adverteerders en affiliates zijn ook bij meerdere netwerken aangesloten. Voorbeelden van deze netwerken zijn: Daisycon, Awin en Trade Tracker. 

Affiliates kunnen zich meestal direct online aanmelden. Als je netjes aangeeft wat je van plan bent, dan wordt je meestal al binnen een dag toegelaten en kun je starten. 

Als je wil starten met adverteren, dan moet je contact opnemen met een accountmanager bij een affiliatenetwerk. Die helpt je op weg om alle stappen te doorlopen om een affiliateprogramma te starten.

Het voordeel van een affiliatenetwerk

Naast affiliatenetwerken zijn er ook webshops die zelf een affiliateprogramma hebben en die niet via netwerken werken. Voorbeelden hiervan zijn Bol.com, Wehkamp en Amazon. Als je deze webshops wil promoten, dan moet je je apart bij hun aanmelden.

Dit heeft voor de webshops het voordeel dat ze alles in eigen hand hebben en uiteraard geen kosten aan het affiliatenetwerk hoeven te betalen. Voor de affiliate is het echter niet altijd even handig. Bij een affiliatenetwerk wordt alle commissie die je verdient bij de verschillende webshops in een keer op een vast moment uitbetaald. Ook zorgen de netwerken ervoor dat de adverteerder zijn rekeningen voldoet en komen ze vaak op voor de rechten van een affiliate. 

Daarnaast werkt het systeem van Bol.com net weer anders dan het systeem van Amazon. Bij een affiliatenetwerk kun je vanuit één systeem werken en kun je ook de prestaties van de verschillende affiliateprogramma’s eenvoudig naast elkaar zetten en analyses maken.  

Volg je ons al?
Vinden we leuk :-)

Lees ook ons blog

Recruitment.nu
SocioMerce lanceert Recruitment.nu

Met trots presenteren we Recruitment.nu. Met dit nieuwe concept maken we duidelijk onderscheid tussen de traditionele dienstverlening van SocioMerce, namelijk het genereren van kwalitatieve salesafspraken,

Lees verder

Vind je het interessant? Wij zijn expert op het gebied van LinkedIn, dus volg ons daar. Vinden we leuk!

Misschien vind je dit ook interessant?

CRM

CRM staat voor Customer Relationship Management. Met CRM wordt vaak het systeem bedoeld waarmee Customer Relationship Management gerealiseerd wordt. Een CRM-systeem is echter niet meer

Lees verder

Conversie

Conversie (of conversieratio) is een begrip dat in online marketing wordt gebruikt. Met conversie bedoelt men het percentage bezoekers dat tot een transactie overgaat. De

Lees verder

Early adopters

Een Early adopter is iemand die bij de introductie van een nieuw product als een van de eerste het product koopt. Early adopters zijn fans van

Lees verder

Marketing automation

Marketing automation is het automatiseren van je marketing. Het begrip hangt nauw samen met CRM. In plaats van dat je als marketeer handmatige acties gaat

Lees verder

Lead generation

Lead generation is een vorm van online marketing waarbij een adverteerder tracht leads binnen te halen. Met een lead wordt een prospect / potentiële klant

Lees verder