B2B Marketing

Als B2B-marketing bureau weet SocioMerce als geen ander wat B2B-marketing inhoudt en hoe je dit uitvoert. Wij werken veel samen met professionele B2B-marketeers en maken van dichtbij mee wat hun succesvol maakt. 

We hebben geprobeerd de belangrijkste onderdelen in één model te zetten, zodat jij als marketeer eenvoudig kunt bepalen wat de mogelijkheden zijn.

Vormen van B2B-marketing

De mogelijkheden als B2B-marketeer zijn eindeloos. De functie kun je wat ons betreft onderverdelen in drie onderdelen.

  1. Online marketing
  2. Offline marketing
  3. Systemen

Per branche en bedrijf zal het verschillen welk onderdeel de nadruk op moet liggen. Wij zijn van mening dat je voor succesvolle B2B-marketing het meestal wel belangrijk is dat alle drie de onderdelen worden gecombineerd.

B2B-Marketing
B2B-Marketing model van SocioMerce

Online B2B-Marketing

Online marketing is uiteraard ook binnen business-to-business een heel belangrijk kanaal. Je moet vindbaar zijn, zodat bedrijven die naar jouw bedrijf of je product zoeken ook bij je terecht komen. Dit kan via betaalde zoekadvertenties, ook wel SEA genoemd, of door zoekmachine optimalisatie (SEO). Zorg er ook voor dat je vermelding in Google My Business op orde is.

Daarnaast kun je online natuurlijk ook B2B leads genereren. Dit kun je bijvoorbeeld via social media zoals LinkedIn of Facebook doen.

Via social media kun je adverteren op verschillende doelgroepen, maar je kunt het ook gebruiken om de juiste beslissers te identificeren en direct te benaderen. Vooral LinkedIn is hiervoor erg effectief. Als je echt hard wil gaan, dan zet je Conversational marketing van SocioMerce in.

E-mailmarketing valt ook niet te onderschatten. Vergeet hierbij ook je bestaande klanten niet te benaderen. Cross- en upselling is een slimme manier om met B2B-marketing extra sales te genereren.   

Offline B2B-marketing

Traditioneel richten vooral MKB-bedrijven zich nog op voornamelijk op ‘offline’ marketing. Ze plaatsen een advertentie in de lokale krant of sponsoren de voetbalclub. Uiteraard bezoeken ze de jaarlijkse vakbeurs en als het bedrijf echt goed gaat gaan ze er ook met een stand staan.

Grotere bedrijven die aan B2B-marketing doen doen ook branding doormiddel van advertenties. Het liefst in media die zich richten op de zakelijke markt. Voorbeelden zijn:

  • Adverteren op de radio of zakelijke podcasts (b.v. BNR news radio)
  • Adverteren in vakbladen
  • Adverteren in zakelijke kranten, zoals het FD of het financiële katern van NRC of de Volkskrant
  • Adverteren op televisie
  • Deelnemen aan gesponsorde TV-programma’s (zoals Business class)
  •  Buitenreclame inzetten, b.v. rond een vakbeurs
Zo zijn er talloze mogelijkheden om buiten het internet om je bedrijf te promoten. 
 
Naast adverteren kun je natuurlijk ook direct potentiële klanten benaderen. Dit kun je zelf doen door koud te bellen naar potentiële klanten, of je kunt aan telemarketing doen doormiddel van een callcenter.
Als B2B-marketing bureau combineert SocioMerce vaak online campagnes met het grootschalig nabellen van potentiële leads. Het combineren van verschillende kanalen is erg effectief. 
 
Naast telemarketing is het versturen van direct mailings per post of het genereren van PR door het versturen van persberichten ook traditionele maar nog steeds belangrijke manier van B2B-marketing.

Succesvolle B2B-marketeers gebruiken systemen

Onze ervaring heeft ons geleerd dat echt succesvolle B2B-marketeers vaak systemen inzetten om nog succesvoller te zijn. De bekendste tool is uiteraard het CRM-systeem

Veel marketeers zorgen ervoor dat alle ’touchpoints’ met een potentiële klant worden bijgehouden in het CRM. Zo kunnen ze achteraf aantonen dat marketingacties succesvol zijn geweest en bijvoorbeeld eens per kwartaal rapporteren welke nieuwe klanten uit welke acties zijn gekomen. Dit is een zeer succesvolle manier om marketing meetbaar te maken en je succes als marketeer aan te tonen.

Naast CRM wordt marketing automation veel ingezet. Met tools als Hubspot, SAP, SalesForce, Drift, ActOn, Oracle, Active Campaign, Freshdesk of HootSuite helpen B2B-marketeers om sneller te werken, structuur in hun werkzaamheden te brengen en dus succesvoller te zijn.

De laatste tool die onmisbaar is voor marketeers is uiteraard de website. Het klinkt als een inkoppertje, maar het maken van goed converterende landingspagina’s is vaak een essentieel onderdeel van B2B-marketing.

We zijn vast nog onderdelen vergeten en voor iedere branche zijn weer andere onderdelen en mogelijkheden die succesvol zijn. Hopelijk geeft dit artikel inspiratie om nog succesvoller B2B-marketing te bedrijven.

Volg je ons al?
Vinden we leuk :-)

Lees ook ons blog

Recruitment.nu
SocioMerce lanceert Recruitment.nu

Met trots presenteren we Recruitment.nu. Met dit nieuwe concept maken we duidelijk onderscheid tussen de traditionele dienstverlening van SocioMerce, namelijk het genereren van kwalitatieve salesafspraken,

Lees verder

Vind je het interessant? Wij zijn expert op het gebied van LinkedIn, dus volg ons daar. Vinden we leuk!

Misschien vind je dit ook interessant?

Premium pricing

Premium pricing is een prijsstrategie waarmee een bedrijf probeert een hogere waarde aan een product toe te kennen. Een voorbeeld van producten waarbij veel premium

Lees verder

Question mark

De letterlijke vertaling van het begrip ´question mark´ is vraagteken. De term wordt gebruikt in de BCG matrix om diensten of producten te kwalificeren waarvan niet

Lees verder

CRM

CRM staat voor Customer Relationship Management. Met CRM wordt vaak het systeem bedoeld waarmee Customer Relationship Management gerealiseerd wordt. Een CRM-systeem is echter niet meer

Lees verder

Marketing automation

Marketing automation is het automatiseren van je marketing. Het begrip hangt nauw samen met CRM. In plaats van dat je als marketeer handmatige acties gaat

Lees verder

Propositie

Een propositie is hoe je een dienst, product of bedrijf in de markt zet. Eigenlijk is het een ander woord voor de marktingmix, alleen gebruik

Lees verder