Demand generation

Demand generation is een veelgebruikte marketingterm. Letterlijk betekent dit het genereren van vraag, waarmee het genereren van vraag naar jouw product of dienst wordt bedoeld. Maar hoe genereer je vraag naar je product of dienst? In dit artikel geven we voorbeelden, en hoe jij als marketeer de vraag kunt vergroten.

Wat is demand generation?

Met demand generation ga je vraag naar je product proberen te bewerkstelligen. Dit kun je het best uitleggen aan de hand van het aloude AIDA model, waarbij je als marketeer eerst Attention (aandacht), Interest (interesse) en Desire (verlangen) bij prospects moet weten te kweken voordat ze het product willen aanschaffen. En hoe krijg je deze aandacht, interesse en uiteindelijk verlangen naar je product? Door interessante content te produceren! Enkele voorbeelden van content waar je aan zou kunnen denken zijn:

 • Een blog of artikel op je website (zie deze blogpost als voorbeeld)
 • Een artikel of interview op een extern medium (b.v. de website van een vakblad, of een nieuwssite)
 • Een podcast
 • Een optreden als expert in een talkshow op de radio, tv op YouTube
 • Social media posts (van LinkedIn en Instagram tot TikTok)
Demand generation

Wat voor content gaat vraag genereren?

De meest gemaakte fout bij het creëren van content is dat het allemaal gericht is op het verkopen van het product. De kunst van demand generation is om hier nog even bij vandaan te blijven. Je kunt verschillende richtingen kiezen, maar een aantal veel gebruikte methoden zijn:

 1. Met de content ga je juist de meest gestelde vragen van potentiële klanten beantwoorden,
 2. of je probeert prospects te inspireren om na te denken over het gebruik van je product of dienst.
 3. Je kunt ook inhaken op een actualiteiten die passen bij jouw product. Zie hiervoor b.v. onze social media kalender.

Een voorbeeld van een contentstrategie geven we hieronder:

Stel je verkoopt software waardoor je efficiënter gaat werken. Er zijn verschillende branches die hier gebruik van kunnen maken. Per branche kun je verschillende artikelen schrijven hoe je efficiënter kunt werken in die branche. Je geeft bijvoorbeeld 5 tips, waarbij één van de vijf tips de oplossingen voor jouw product is.

Bovenstaand voorbeeld is veel aantrekkelijker om te lezen dan wanneer je een artikel schrijft dat alleen maar gaat over waarom jouw product iemand efficiënter laat werken. Hieronder nog een voorbeeld:

Nogmaals het voorbeeld met software waardoor je efficiënter gaat werken. Je kunt bijvoorbeeld één of meerdere artikelen produceren waarbij je jouw software vergelijkt met je grootste concurrent. Uiteraard is je vergelijking eerlijk, maar komt wel jouw software als winnaar uit de bus.

Hoe breng je demand generation content onder de aandacht bij je prospects?

Nu je interessante content hebt geproduceerd is het van belang dat deze ook gezien wordt door je prospects. Dit is een onmisbaar onderdeel van demand generation. Voorbeelden hoe prospects je content te zijn krijgen zijn:

 • SEO – de artikelen die je schrijft zijn lang en kwalitatief. Google vindt dit heerlijk en voor je het weet staat je artikel hoog in de zoekresultaten als je zoekt op ’tips efficienter werken’ of ‘review {naam concurrent}’, om bovenstaande voorbeelden te gebruiken.
 • Social media – uiteraard deel je jouw nieuwe artikelen via LinkedIn en andere social media kanalen die relevant voor je zijn. Als je het echt goed aanpakt maak je er ook advertenties voor aan.
 • Conversational marketing – stuur voor jouw relevante prospects het artikel toe en beantwoord hun vragen. Dit is wat wij bij SocioMerce op grote schaal en zeer succesvol voor onze opdrachtgever doen.
 • PR – echt goede content verkoopt soms zichzelf. Help het lot een handje en stuur een persbericht de wereld in. Als je geluk hebt pakt de media je bericht op.
 • E-mailmarketing – Uiteraard deel je jouw content via je nieuwsbrief.

Dit was ons artikel over demand generation. Hopelijk heb je nu een goed beeld hoe je doormiddel van het ontwikkelen en delen van interessante content de vraag naar je product of dienst kunt verhogen.

Volg je ons al?
Vinden we leuk :-)

Lees ook ons blog

Recruitment.nu
SocioMerce lanceert Recruitment.nu

Met trots presenteren we Recruitment.nu. Met dit nieuwe concept maken we duidelijk onderscheid tussen de traditionele dienstverlening van SocioMerce, namelijk het genereren van kwalitatieve salesafspraken,

Lees verder

Vind je het interessant? Wij zijn expert op het gebied van LinkedIn, dus volg ons daar. Vinden we leuk!

Misschien vind je dit ook interessant?

Basic marketing

Bij basic marketing verkoopt de verkoper simpel producten. Zonder enige vorm van aftersales noemenswaardige extra service. Dit is het eerste niveau van een klantrelatie dat

Lees verder

Premium pricing

Premium pricing is een prijsstrategie waarmee een bedrijf probeert een hogere waarde aan een product toe te kennen. Een voorbeeld van producten waarbij veel premium

Lees verder

Google AdWords

Google AdWords is de oude benaming voor wat nu Google Ads heet. Dit is het advertentieprogramma van Google. Hier kunnen adverteerders op zoekwoord advertenties inkopen.

Lees verder

CPC

CPC staat voor Costs per Click. Het is wat een adverteerder betaalt per klik op een online marketing uiting. Ook websites gebruiken vaak de term

Lees verder

Lead generation

Lead generation is een vorm van online marketing waarbij een adverteerder tracht leads binnen te halen. Met een lead wordt een prospect / potentiële klant

Lees verder

Blue ocean strategy

Blue ocean strategy is een wereldberoemd strategieboek en gelijknamig strategiemodel. Het boek werd gepubliceerd in 2005 door W. Chan Kim. Blue ocean strategy beschrijft hoe

Lees verder