Communicatiekruispunt Betteke van Ruler

Het communicatiekruispunt van Betteke van Ruler is bedoeld om te bepalen wat voor soort communicatie het best gebruikt kan worden. Ook kun je het gebruiken om te analyseren welke communicatiestrategie er is gebruikt. Om deze analyse te maken worden twee vragen gesteld:

  1. Komt de communicatie van één kant of gaat de communicatie beide kanten op?
  2. Wordt de communicatie gebruikt om informatie over te brengen of om iemand te overtuigen?

Op basis van het antwoord op deze vragen kan bepaald worden welke soort communicatie het best gebruikt kan worden. Betteke van Ruler heeft vier soorten communicatie geformuleerd, namelijk:

  • informeren
  • overreden
  • dialogiseren
  • of formeren.

Hieronder werken we deze vier vormen van communiceren voor je uit. Per vorm geven we een voorbeeld.

Communicatiekruispunt Betteke van Ruler


Soorten communicatie in het communicatiekruispunt van Ruler

Communicatiekruispunt Betteke van Ruler: Informeren

Als er sprake is van communicatie vanaf één kant, en deze communicatie wordt gebruikt om informatie over te brengen, dan valt dit in de categorie informeren. Een voorbeeld hiervan is het journaal waarbij informatie op een neutrale manier overgebracht wordt en de doelgroep de kans geeft om een eigen mening over het onderwerp te vormen.

Communicatiekruispunt Betteke van Ruler: Dialogiseren

Wordt er van twee kanten gecommuniceerd en gebeurt dit zonder de ander te beïnvloeden, is er sprake van een dialoog. Een dialoog is geen debat, er is geen sprake van conflicterende belangen of een advies. Bij een dialoog ga je in gesprek met elkaar zonder elkaar te willen veroordelen of overtuigen van een standpunt. Een voorbeeld is uitwisselen van ervaringen over vakanties.

Communicatiekruispunt Betteke van Ruler: Overreden

Mocht de communicatie vanaf één kant komen en deze communicatie bedoeld zijn om een doelgroep te beïnvloeden, dan is er sprake van overreden. Een voorbeeld hiervan was de persconferentie van de overheid tijdens de coronacrisis, waarbij bereikt moest worden dat men mondkapjes ging dragen en anderhalve meter afstand van elkaar nam.

Communicatiekruispunt Betteke van Ruler: Formeren

Bij formeren in het communicatiekruispunt van Betteke van Ruler is er sprake van communicatie vanuit twee kanten en speelt beïnvloeding een rol. Hierbij is meestal sprake van conflicterende belangen. Formeren gebeurt veel in de politiek, bijvoorbeeld na verkiezingen om een nieuw kabinet te vormen.

Meer weten?

Voor het analyseren van communicatie wordt ook vaak gebruik gemaakt van het communicatiemodel van Lasswell. Wil je meer weten over beïnvloedingsstrategieën? Lees hier meer over de zes beïnvloedingsstrategieën van Cialdini.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Ryan Steenbergen, stagiair bij SocioMerce. Ryan studeert Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam.

Volg je ons al?
Vinden we leuk :-)

Lees ook ons blog

Recruitment.nu
SocioMerce lanceert Recruitment.nu

Met trots presenteren we Recruitment.nu. Met dit nieuwe concept maken we duidelijk onderscheid tussen de traditionele dienstverlening van SocioMerce, namelijk het genereren van kwalitatieve salesafspraken,

Lees verder

Vind je het interessant? Wij zijn expert op het gebied van LinkedIn, dus volg ons daar. Vinden we leuk!

Misschien vind je dit ook interessant?

Marktpenetratie

Marktpenetratie is een begrip dat wordt gebruikt in de Ansoff matrix. Bij marktpenetratie kies je als bedrijf voor de strategie om een bestaande markt te

Lees verder

Upselling

Het begrip upselling houdt in dat je probeert een duurder product aan een klant probeert te verkopen. Upselling wordt vaak verward met cross selling en deepselling. Het verschil is

Lees verder

USP

USP staat voor Unique Selling Proposition (wordt ook wel Unique Selling Point genoemd). USP’s zijn eigenlijk de verkoopargumenten voor een product of dienst. Voorbeelden van

Lees verder

CPC

CPC staat voor Costs per Click. Het is wat een adverteerder betaalt per klik op een online marketing uiting. Ook websites gebruiken vaak de term

Lees verder

Google AdWords

Google AdWords is de oude benaming voor wat nu Google Ads heet. Dit is het advertentieprogramma van Google. Hier kunnen adverteerders op zoekwoord advertenties inkopen.

Lees verder