De SWOT analyse is een van de managementmodellen die in het standaardpakket van iedere bedrijfskundige HBO-opleiding zit. SWOT staat voor:
- Strengths (sterktes)
- Weaknesses (zwaktes)
- Opportunities (kansen)
- Threaths (bedreigingen)
De SWOT analyse kun je op veel verschillende manieren inzetten. Voorbeelden SWOT analyse:
- Bedrijf – analyseer de hele bedrijfsvoering ten opzichte van concurrenten
- Afdeling – maak een analyse ten opzichte van andere afdelingen of concurrenten
- Dienst – analyseer jouw dienst ten opzichte van concurrenten
- Product – analyseer jouw product ten opzichte van concurrenten
- Persoonlijk – analyseer je eigen (professionele) gedrag ten opzichte van anderen

Voorbeeld sterktes (strengths) bij een SWOT analyse
De eerste S van SWOT staat voor Strengths (sterktes). Hierin ga de sterke punten van het bedrijf, product of dienst benoemen. Belangrijk is om te onthouden dat dit de interne sterktes zijn. Je gaat dus kijken waar jouw kracht ligt ten opzichte van je concurrenten.
Een SWOT analyse voorbeeld van sterktes zou kunnen zijn:
- Gepatenteerde innovaties
- Een hele sterke verkoopafdeling
- Superieure operations
Strategie vanuit sterktes in de SWOT analyse maken
Voorbeeld zwaktes (weaknesses) bij een SWOT analyse
De W in SWOT staat voor weaknesses. Dit onderdeel gaat over de interne zwaktes ten opzichte van de concurrentie. Zwaktes zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:
- Hoog verloop van personeel
- Achterstand in techniek
- Lage klanttevredenheid
- Slechte bereikbaarheid
Strategie vanuit zwaktes maken
Voorbeelden kansen (opportunities) in een SWOT analyse
De O in SWOT staat voor opportunities. In dit onderdeel geef je de belangrijkste externe kansen voor het bedrijf, afdeling, dienst of product neer dat je analyseert. Voorbeelden van kansen die je in je SWOT analyse zou kunnen opnemen zijn:
- Groeiende economie
- Nieuwe technologische ontwikkelingen die aansluiten bij de activiteiten van het bedrijf
- Nieuwe subsidies
- Concurrentie die het moeilijk heeft
Strategie vanuit kansen maken

Voorbeelden bedreigingen (threats) in een SWOT analyse
De laatste T in SWOT staat voor treats. In dit onderdeel behandel je de externe bedreigingen waar het bedrijf, afdeling, dienst of product mee te maken kan gaan krijgen. Voorbeelden van externe bedreigingen in een SWOT analyse zijn bijvoorbeeld:
- Een krimpende economie
- Nieuwe toetreders in de markt (bijvoorbeeld vanuit het buitenland)
- Veranderende wetgeving
- Stijgende grondstofprijzen
Strategie vanuit bedreigingen maken
Uiteindelijk kies je de belangrijkste drie tot vijf bedreigingen. In de strategie die je vervolgens gaat neerzetten ga je maatregelen bedenken die ervoor zorgen dat de hier geïdentificeerde bedreigingen zo veel mogelijk geëlimineerd worden. Bij een krimpende economie zou bijvoorbeeld een onderdeel van de strategie kunnen zijn dat je in de kosten gaat snijden, of juist een nieuwe markt gaat betreden om krimp te voorkomen.
SWOT analyse in vier vragen
Kansen Wat zijn de 5 grootste externe kansen voor mijn bedrijf? | Bedreigingen Wat zijn de 5 grootste externe bedreigingen voor mijn bedrijf? |
Sterktes Wat zijn de 5 sterkste punten van mijn bedrijf? | Zwaktes Wat zijn de 5 zwakste punten van mijn bedrijf? |
Confrontatiematrix maken
Nadat je de SWOT analyse hebt gemaakt, kun je nog een stap verder gaan en de resultaten tegen elkaar afzetten in een confrontatiematrix. In de confrontatiematrix ga je de interne zaken (dus de sterktes en de zwaktes) afzetten tegen de externe zaken (dus de kansen en bedreigingen). In de confrontatiematrix ga je dus eigenlijk de volgende vier vragen beantwoorden:
- Welke sterktes van mijn bedrijf en kansen in de markt geven mij het grootste voordeel?
- Welke interne zwaktes moeten we elimineren om ervoor te zorgen dat geen belangrijke externe kansen laten schieten?
- Wat is de belangrijkste externe bedreiging en kunnen we onze interne sterktes gebruiken om deze bedreiging het hoofd te bieden?
- Kunnen we onze zwaktes elimineren om te voorkomen dat externe bedreigingen werkelijkheid worden?
De confrontatiematrix is een vrij uitgebreide methode. Daarom hebben we ervoor gekozen er een apart artikel aan te wijden. Lees hier meer over de confrontatiematrix.
Voorbereiding op SWOT analyse maken
Als voorbereiding op de SWOT analyse kun je verschillende andere managementmodellen gebruiken. Voor een goede externe analyse kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Michael Porter zijn vijf krachten model of de DESTEP analyse. De conclusies van je externe analyse kan je in je kansen en bedreigingen van je SWOT analyse zetten.
Een goed model dat je kan gebruiken om een interne analyse te maken is bijvoorbeeld Michael Porter zijn Value chain of het McKinsey 7S model. De belangrijkste conclusies zet je in de sterktes en zwaktes van je SWOT analyse.
Een andere methode om tot een goede SWOT analyse te komen is door middel van een brainstorm. Vorm een focusgroep met bijvoorbeeld de belangrijkste stakeholders en schrijf voor alle vier de onderdelen van de SWOT analyse zo veel mogelijk punten op. Maak uiteindelijk een keuze wat per onderdeel de 3 tot 5 belangrijkste punten zijn en neem die op in de SWOT